Seramai setengah juta, atau prevalens 2.3% orang dewasa di Malaysia mempunyai kemurungan. Secara global, setiap 40 saat, seorang mati kerana bunuh diri. Ada tak kemungkinan pemakanan kita dalam kehidupan seharian mempengaruhi kemurungan?

Sebelum itu, perlu ditekankan: 
Kemurungan ialah kecelaruan mental yang kompleks.
Biasanya, ada pelbagai gabungan faktor berisiko yang membawa kepada kemurungan, bukan hanya satu.Antaranya:

  • Genetik.
  • Pengalaman zaman kanak2 yang pahit.
  • Stress yang berpanjangan

Persoalannya, pemakanan kita bagaimana? 
Ada tak jenis pemakanan tertentu yang berkait dengan kemurungan dan suicide?

Ini ada beberapa fakta menarik berkaitan persoalan ini.

1. Mereka yang hanya makan diet berasaskan tumbuh-tumbuhan (plant-based diets) menunjukkan kurang emosi negatif berbanding mereka yang makan daging. Antara kemungkinannya ialah, dalam haiwan ada kompaun “arachinodic acid” yang boleh ganggu kesihatan mental.

2. Memang ada kajian yang menunjukkan orang yang ada “arachinodic acid” yang tinggi dalam darah mereka mempunyai risiko kemurungan dan bunuh diri yang lebih tinggi.  Arachinodic acid ini boleh didapati dalam ayam, telur, daging lembu, babi, dan ikan. Ada pengkaji yang menyimpulkan “Mungkin mengurangkan pemakanan daging boleh bantu kawal mood, khususnya bagi mereka yang berisiko kepada kecelaruan afektif (seperti kemurungan)”

3. Banyakkan makan sayur dan buah
Pemakanan sayur yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko kemurungan sebanyak 62%. “Makan banyak buah dan sayur ialah terapi yang tidak mahal & natural” – Jurnal Nutritional Neuroscience

4. Hidu rempah safron
Safron ialah rempah ratus yang sangat berharga, mahal dan terkenal, yang didapati daripada bunga crocus. Kajian menunjukkan tahap anxiety yang menurun dalam kalangan wanita yang menghidu rempah safron.

5. Elok minum kopi, tetapi jangan terlalu banyak.
Mereka yang minum kopi 2-6 cawan sehari menunjukkan risiko suicide yang kurang berbanding mereka yang tak minum kopi langsung. Tetapi, mereka yang minum lebih 8 cawan sehari menunjukkan risiko suicide yang lebih tinggi.

6. Apa yang anda letak dalam kopi?
Kopi bukan sebarang kopi. Apa yang anda letak dalam kopi itu pun mempengaruhi mood. Gula & “artificial sweeteener” yang terlalu banyak dalam kopi boleh mengurangkan kesan positif kopi dan meningkatkan risiko kemurungan.

7. Minuman berkarbonat membahayakan
Ini kerana dalam minuman ini adanya “artificial sweeteener” yang bernama Aspartame.
Mereka yang mengambil aspartame dalam kadar yang tinggi menunjukkan lebih tinggi tahap kemurungan, kemarahan dan prestasi rendah dalam ujian kognitif.

Secara kesimpulannya:
1. Diet kita boleh mempengaruhi kesihatan mental.
2. Makan makanan yang sihat dan seimbang
3. Bagi mereka yang ada/berisiko kemurungan, kurangkan makan daging, elakkan minum minuman berkarbonat elakkan terlalu banyak minum kopi yang terlalu manis banyakkan makan sayur dan buah digalakkan makan “plant-based diet” dan digalakkan menghidu saffron (kalau suka)


Akif Basri Fellow Youngminds Malaysia

Rujukan:

young_editor Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *